Sunday, April 12, 2015

Kõige tugevam Eliis

Meedialaagri päevakavas oli nii laupäeva kui pühapäeva hommikul kell 7.22 "Jooks kõige tugevamatele". Täna jõudis Otto Oliver Olgo jookuringile vaid Eliis Härma. Uurime kuidas see nii juhtus.


Sa käisid täna hommikul koos Ottoga kahekesi jooksmas, vastab see tõele?
Jah, ma elan Paides ja ma sõitsin hommikul rattaga Paidest Türile, et saaks jooksma minna enne laagritöö algust.
Eliis postitas oma rattasõidu saavutused ka oma facebooki seinale

Mitu tundi sa täna öösel magasid ja kes sellest piisas, et Ottoga sammu pidada?
No koju jõudsin ma eile rattaga umbes kella kümnest ja no kuus tundi sain ikka magada, sellest täitsa piisas.

Kuidas sa hommikujooksuks end nii vaimselt kui füüsiliselt ette valmistasid?
Üldiselt mul jooksmine ei vaja mingit ette valmistust, ma olen alati valmis! Võibolla soojenduse poole pealt on hommikujooksudega tõesti veidi raskem, kuid tänaseks soojenduseks oligi Paidest rattaga Türile sõitmine. Ning kuigi kooli jõudes olid mu jalad jaheda ilma tõttu päris ära külmunud, siis hea vaimne ettevalmistus kompenseeris füüsilise ettevalmistuse puudujäägi.

Mis oli teie jooksu trajektoor?
Ega ma täpselt ei teagi, me jooksime vist umbes 4 km mööda metsa ja rändasime seal ringi. 

Joostes akusi laadima! (foto: Eliis Härma)

Kuidas mõjus hommikujooks sinu enesetundele?
Väga hästi, sest ma ei olnud pärast jooksu enam väsinud - see äratas keha üles. Ma sain nii füüsilise kui ka vaimse energia boosti.

Kuidas koduste vahenditega meedialaagri vormi säilitada?

Selleks, et meedialaagris säilitada oma füüsilist ja vaimset vormi on võimalusi päris palju. Ranel Tasane demonstreerib teile kõiki variante!

1. Lihtsalt kõnni umbes miljon korda selles hiiglasuures koolimajas treppidest üles-alla.
Isegi, kui tee peal sõbrannaga muljetama jääd, tehke jutuvada kõrvale lihtsalt mõned venitusharjutused ning lisakilod kaovad nagu võluväel!


2. Kui sa ei leia pesuruumi üles, siis tee rahumeeli mõned lisatiirud ümber koolimaja, saad sääred siredaks!


3. Raskete kohvrite vedamine. Works every time!


4. Veel üks lollikindel nipp vormi hoidmiseks on pumbata oma madrats täis.. käsipumbaga! (Või siis leida mõni seksikas kutt, kes sind aitaks ja samal ajal kaalu langetama motiveeriks..)


5. Kui närveerid ebanormaalselt palju enne intervjueerimist, siis klõpsuta samal ajal pastakaga - monotoorne tegevus rahustab närve ning ühtlasi on käelihaste treening garanteeritud!



 6. Kui tapamängus uut ohvrit lähed jahtima, siis tee seda stiilselt ja jõuliselt, et snäkiks söödud šokolaad maha kulutada.



7. Varahommikuni mängitud kaardimängud võivad ka kasulikud olla - energiakulu on suur ja seda suurem on ka ebavajalike kalorite kulu sinu kehast!


8. Ajurakkude piitsutamine - lihtsalt ürita kirjutada nii palju blogipostitusi (spordist), kui suudad!

Loodame, et igaüks leidis enda jaoks sobiva treeningviisi! 

Fotod: Carmen Kask

Saturday, April 11, 2015

Spordihull Olgo

Käisime intervjueerimas laagri staarsportlast Otto Oliver Olgot, kes on laagris vastutav sportlike hommikute eest. Loe lähemalt, Otto sportlaselust.



Millised on teie suhted spordiga?

Minu suhted spordiga on dünaamilised. Ma suhtun sporti kui kirglikkusse partnerisse - ta on kapriisne, teda ei saa mitte kunagi jätta rahuldmata. Peab arvestama kõigi spordi nõudmistega kehale ja ei tohi suunata treeningtähelepanu vaid ühele keha osale - treenida tuleb mitmekülgselt ja erinevaid treeningviise kasutades.


Kas olete pigem tugitoolisportlane või võtate ka ise osa nt rahvaspordiüritustest?

Ma usun, et olen mõlemat. Kuid tõepoolest, kui on võimalus mängida siis eelistan mängida, mitte vaid kaasa elada.


Mis erinevate spordialadega oled sa oma elu jooksul tegelenud?

Korvpall, kergejõustik, karate, jalgpall ja jooksmine

Olgo Järvejooksul (foto: Kristo Parksepp)

Mis on sinu väljapaistvamad spordialased saavutused?
No ma arvan, et Eesti Meistrivõistlustel 5. koht 400 meetri jooksus oli minu parim nooruspõlve sooritus. Lisaks muidugi mõned kossuturniirid, kus ma jõusin päris kõrgetele kohtadele. Natuke tegusid on ka pikamaajooksus - 1000m jooksus ja 300m jooksus.

Räägi oma kõige suuremast spordisaavutusest.
Ma olin siis veel teises klassis ja me olime oma meeskonnana Tallinna koolide suurel jalgpalliturniiril. Käimas oli poolfinaal Tallinna Reaalkooli vastu. No me kõik olime kindlad, et me saame pähe, kuna see on alati juba ette teada, et minu kool (Tallinna Mustamäe Gümnaasium - toim.) jääb Reaalile alla, kuna Reaali tase on nii palju kõrgem. Igatahes, me olime juba pähe saamas 0-1 Reaali kasuks, kui oli viimane minut käes ja treener mõtles, et ta paneb vahetusega minu sisse, et noh kaotada enam nii kui nii midagi ju ei ole. Meie pall oli, väravaht lõi pika palli trahvikasti ning mina jooksin selle peale nagu hull sinna. Vastasmeeskonna värvavaht heitis mind maha ja sai punase kaardi. Neil pandi varuväravavaht sisse kuid meie saime 1-1 viigi, ning lisaajal läksime isegi finaali välja. Finaalis saime kahjuks pähe. 

Mis oli koolis teie kehalise kasvatuse hinne?
No sõltuvalt veerandist ikka - akrobaatika oli "3", korvpall ning jalgpall olid "5" ja suusatamine oli tavaliselt "4".

Kas on ka mingi spordiala, mis teile üldse ei meeldi? Mis ja miks?
See on küll hea küsimus. Male mulle näiteks meeldib, see on selline, mis nõuab väga palju mõttetööd aga pigem siis, mis ma välja tooksin, et murdmaa suusatamine mulle väga ei meeldi. Mulle meeldib pigem lumelaud või mäesuusk. Aga murdmaa tuimad paaristõuked väsitavad mind ära.

Mis sa sellisest spordialast nagu curling arvad?
Curlingu-t ma ei ole proovinud, tegelikult tahaks väga proovida sellepärast, et curlingus tuleb hästi palju nühkida. Minu arvates on see väga eestaslik tegevus, kuna eestlased on harjunud ju koristamisega ning kuna me oleme mitusada aastat olnud orjad siis ma arvan, et me harjusime selle 700 orjuse aasta jooksul koristamisega ära ning ma usun, et me peaksime curlingu võtma uueks Eesti rahvusspordi alaks.


Kiiruisutaja Saksia Alusalu (foto: Jana Laigo)

Kes on sinu lemmik naissportlane?
Saskia Alusalu, kes on kiiruisutaja. Sa lihtsalt vaatad ta Instagrami pilte ja ta lööb sind pahviks! See on uskumatu, et Eestil on selline kiiruisutaja! Ta näeb niiiiii hea välja ja ta teeb selliseid tulemusi, et mina ei saa aru, miks temast üldse ei räägita!? Saski Alusalu, kui sa peaksid seda intervjuud lugema, ma ei tea, mis põhjusel, siis tea, et kohvi teeks sulle küll välja!

Spordilembeline Esse

25-aastane Eeva Esse omab isiklikul tasandil spordiga väga häid suhteid. Ta püüab iga nädal vähemalt 2-3 korda sporti teha, et end vormis hoida.

Kehalise kasvatuse hinne on Essel alati "5" olnud. Nooruses tegeles ta kergejõustikuga, mistõttu käis ta pidevalt heade tulemustega kooli esindamas. Ülikooli ajal pumpas ta lihaseid Myfitnessi spordiklubis nii Bodypumbis kui ka jõusaalis. "Ma olen pigem üksiküritaja kui väga suures seltskonnas rühmatreeningutegija," tunnistas ta. 

Seetõttu vahetas ta hiljuti spordiklubi väiksema ja kodusema vastu ning leidis sealt ühe väga huvitava trenni - suspension-i (treeningu, kus kasutatakse keha treenimiseks lakke kinnitatud nööre), mida ta on nüüd 2 kuud harrastanud. Kuigi Esse enda sõnul on see nii raske trenn, et ta tahaks iga kord keset trenni nutma hakata, tekitab see ikkagi pärast treeningut hea enesetunde. 

"Noh, kas aega ka ikka võtate," küsis Eeva, kui palusime tal kätekõverduste õiget tehnikat demonstreerida.

Nüüd, mil viimaks väljas soojemad ilmad on, püüab Eeva  jälle jooksmas käia, kuigi väike spordivigastus ei luba põlvedele hetkel väga palju koormust panna. Eeva Esse on olnud korduvalt Tartu meister väga mitmetel kergejõustikualadel, kuid peab enda suurimaks saavutuseks eneseületuste vallas siiski eelmise aasta kevadel poolmaratoni läbimist. 

Meeskonnamängud aga Evale ei istu. "Ma ei tea, kas see on minu eripära, aga ma ei suuda väga neid meeskonnamänge jälgida. Mul läheb mõte kohe eemale platsilt, kui ma pean jälgima, kus see pall mingil hetkel asub," kommenteeris ta. Spordiala, mis talle mõistatuslikuks jääb, on curling"Ma tõesti ei saa aru, mida nad nühivad seal. Lihtsalt ei saa aru," ütles Esse. 

Eeva musklid panevad nii mõnegi mehe kadestama

Kui küsisime, kas ta saaks läbi NATO üldfüüsilisest katsest, kui peaks 2 minuti jooksul ära tegema 17 kätekõverdust, sama aja jooksul 48 istessetõusu ning jooksma 3200m distantsi 19 minuti ja 36 sekundiga, saime vastuseks entusiastliku "jaa". "Muidugi saaksin läbi," hüüdis ta lõpetuseks.


Fotod: Krista Kaaver

Spordilembeline Suuder

42-aastane Olaf Suuder on spordifänn olnub juba lapsest saati. Kehalise hinne oli tal viis, kuigi sportvõimlemine oli tema kõige nõrgem külg. Uurisime lähemalt, mida Suuder spordist arvab.

Suuderi suhe spordiga on hea. "Ma liigutan ennast ikka iga päev mingil moel," kommenteeris ta alustuseks. Suuderil on komme osa võtta kõigist rahvaspordiüritustest, kuid seda alati tulemuse, mitte lihtsalt osa võtmise pärast. Igapäevaselt harrastab ta kõndimist ja jooksmist, aga parematel talvedel on ette tulnud ka Tartu Maratonil suusatamist. 


                                   56 kätekõverdust tuleb nagu võluväel!

Olaf Suuderi lemmikspordiala on aga kahtlemata autosport, millega ta on tegelenud 97. aastast. Tema sõnul paelub teda kõige rohkem selle ekstreemse ala emotsioon, kiirus, tehnika ja muidugi suured, ilusad ja võimsad autod. Samas rõhutas ta, et kõige tähtsam iga spordiala juures tema jaoks on ikkagi tulemus. 

Kogemustepagasisse sooviks ta lisada benji-hüppe Riia teletornist. "See on selline asi, milleks pole oskusi vaja, aga mis mõjub samas psüühikale ja stressi taluvusele väga hästi," sõnas ta. 



                           Käelihaseid saab treenida ka koduste vahenditega

Paar kuud tagasi sooritas ta Eesti Tervise Fondi ja Eesti Kaitseväe ühisprojekti «Mehed vormi» raames NATO poolt tunnustatud üldfüüsilised katsed, mille raames suutis ta kahe minuti jooksul teha 56 kätekõverdust ja 40 istessetõusu ning jooksis 3200m  ajaga 15 min ja 36 sek. Ehk üldarvestuses sai ta 86 punkti 100st!

Staarreporterid intrevjueerimas

Fotod: Krista Kaaver